- Обережно, сальмонельоз!

опубліковано 23 груд. 2014 р., 11:05 Адмін Сайту   [ оновлено 2 лют. 2015 р., 23:41 ]
                                                                                                                                     

В середині грудня в Тернополі зафіксували спалах сальмонельозу: за останні 10 днів захворіло 67 осіб. Усі вони захворіли, вживаючи в їжу кондитерські вироби. 

Сальмонельоз - гостра інфекційна хвороба яка спричиняється бактеріями з роду Salmonella і супроводжується явищами гастроентериту та інтоксикації. 


Джерелом інфекції можуть бути тварини, птахи, люди, хворі на сальмонельоз або здорові бактеріоносії; найчастіше велика рогата худоба, свині, свійська водоплавна птиця, кури яйця. Тварини можуть- виділяти збудника з сечею, калом, молоком, слиною, носовим слизом. 

Бактеріоносійство може тривати багато місяців і навіть років. Механічним переносником сальмонел можуть бути мухи. Серед людей найбільшу небезпеку становлять хворі з легкими та стертими формами сальмонельозу.

Особлива підступність сальмонел полягає в тому, що потрапляючи в найрізноманітніші продукти харчування, вони не змінюють їх смакових якостей, але швидко розмножуються. Наявність в них бактерій можна виявити, тільки провівши відповідне лабораторне дослідження.

Варто пам'ятати: при правильному приготуванні їжі з достатньою тепловою обробкою сальмонели гинуть і не становлять загрози для людини.

Див. також: Небезпека сальмонельозу

                                                                                                                                     

Comments