- Безпека харчових продуктів

                                                                                                                                  

За даними ВООЗ, небезпечні харчові продукти пов’язані зі смертю приблизно 2 мільйонів чоловік щорічно, головним чином дітей. Патогенні бактерії, віруси, паразити або хімічні речовини, що містяться в їжі, є причиною більше 200 захворювань.

В умовах зростання світового населення зростає попит на продукти харчування. З метою задоволення цього попиту відбувається підвищення інтенсивності та обсягів промислового виробництва в галузях рослинництва і тваринництва, що створює як нові можливості, так і нові загрози в тому, що стосується безпеки продуктів харчування.

Урбанізація і зміни форм поведінки споживачів, включаючи поширення туризму, призводять до збільшення числа людей, що купують і вживають в їжу продукти харчування, приготовлені в громадських місцях.

В умовах глобалізації зростає попит на все більш широкий спектр продуктів харчування, що призводить до ускладнення і подовженню глобального продовольчого ланцюжка. Внаслідок того, що потоки продукції переміщуються з великою швидкістю і на великі відстані, локальні спалахи захворювань харчового походження можуть швидко розростатися до міжнародних надзвичайних ситуацій. Як приклад можна привести зараження дитячих сухих молочних сумішей меламіном у 2008 році (від якого в одному Китаї постраждало 300 тисяч новонароджених та дітей раннього віку, 6 з яких померли) і спалах, викликаної E.coli, у Німеччині в 2011 році, яка була пов’язана з вживанням в їжу проростків пажитнику. Випадки зараження були зареєстровані у 8 країнах Європи та Північної Америки, де померло 53 пацієнта.

Основними чинниками, що викликають захворювання харчового походження є інфекційні агенти (бактерії роду Salmonella, Campylobacter, Shigella, E.coli та ін., віруси (гепатит А), пріони) або токсини, які вони виробляють та хімічні речовини природного (афлатоксини) чи промислового (діоксини, важкі метали) походження, що потрапляють в організм через заражену воду або їжу.

Зараження продуктів харчування може відбутися на будь-якому етапі виробничо-збутового ланцюга, і головна відповідальність за безпеку лежить на виробниках. Проте у багатьох випадках інциденти, пов’язані із захворюваннями харчового походження, стають наслідком недотримання правил поводження з продуктами харчування на дому, на підприємствах громадського харчування і на ринках. Не всі працівники харчової промисловості та споживачі розуміють свою роль у забезпеченні захисту власного здоров’я і здоров’я членів співтовариства в цілому і необхідність, наприклад, дотримуватися основних правил гігієни при купівлі, продажу та приготуванні харчових продуктів.

Небезпечні продукти харчування створюють глобальні загрози в галузі охорони здоров’я та становлять небезпеку для здоров’я кожної людини. Діти грудного та раннього віку, вагітні жінки, літні люди і люди, які страждають будь-яким захворюванням, відносяться до найбільш вразливих категорій населення.

Всесвітній день здоров’я 2015 року оголошує безпеку продуктів харчування пріоритетним питанням, так як наявність безпечних продуктів харчування сприяє розвитку національної економіки, торгівлі і туризму, сприяє продовольчої безпеки і є одним з факторів сталого розвитку держави.



                                                                                                                                  
Comments