Вірусний гепатит А

                                                                                                                                   


Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) - гостре інф
екційне захворювання вірусної етіології, що характ
еризується ураженням печінки та травного тракту і часто проявляється у вигляді жовтяниці. 

Механізм зараження фекально-оральний. 

Джерелом інфекції є хвора людина на будь-якій стадії захворювання. 

Захворюваність на гепатит А виникає при вживанні інфікованої збудником питної води та харчових продуктів.

Хвороба передається через предмети домашнього вжитку (посуд, іграшки, білизну, рушники загального користування, дверні ручки тощо).

  
Зазвичай хвороба починанається гостро, з підвищенням температури до 38,5 С протягом перших 2-3 днів, з ломотою в тілі, можливим першінням у горлі. Хвора людина відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, можлива блювота, біль, важкість у правому підребер`ї. На третій день захворювання сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного чаю пива). Можливе свербіння шкіри.



Інкубаційний період – 7-50 днів (в середньому 15-45 днів). Після перенесеного захворювання формується стійкий, досить тривалий імунітет.


Загострення та рецидиви спостерігаються у 2-5% хворих. Затяжний перебіг хвороби зазвичай пов`язаний із супутніми захворюваннями, порушенням режиму та впливом інших шкідливих чинників. Після перенесеного захворювання можливе формування ускладнень з ураженням жовчних шляхів та гастродуоденальної зони, перехід у хронічний гепатит та цирох печінки.

Для вірусного гепатиту А характерні спалахи які найчастіше реєструються в організованих колективах (особливо дитячих дошкільних та навчальних закладах). 
Кожних 8-10 років в осінньо-зимовий період спостерігається різкий підйом захворюваності. На Тернопіллі зазвичай пік захворюваності спостерігається в жовтні  – листопаді).

Як уникнути зараження вірусом гепатиту А

1. Використовувати для пиття та миття посуду лише перекип`ячену воду (воду кип'ятити не менше 10 хв., дати відстоятися).

2. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання.

3. При неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води (краще бутильовану).

4. Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми – обдати окропом.

5. Суворо дотримуватись правил особистої гігієни – обов`язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету.

6. Не займатись самолікуванням. При появі перших ознак захворювання терміново звернутись до лікаря.


Особи, які зазнали ризику зараження підлягають обов’язковому лабораторному обстеженню крові на визначення активності АЛТ, АСТ, калу на виділення антигену вірусу гепатиту А, за ними здійснюється медичне спостереження сімейними лікарями протягом 35 днів (не рідше 1 разу на тиждень): опитування, термометрія, клінічний огляд з визначенням розмірів печінки і селезінки, оцінка кольору шкіри і сечі. Рекомендується проведення пасивної імунопрофілактики нормальним імуноглобуліном людини не пізніше 7-10 днів від моменту контакту із джерелом збудника інфекції, вживання противірусних препаратів (амізон, мефенамінову кислоту – згідно інструкцій медичного препарату).

Найбільш дієвим етапом з ліквідації захворюваності вірусним гепатитом А є проведення вакцинації. З метою специфічної профілактики ВГА створена вакцина, яка дозволяє знизити рівень захворюваності в декілька разів. Ця вакина з категорії рекомендованих, тому може закуповуватися лише за власні кошти.

В епідемічних осередках вірусного гепатиту проводиться поточна дезінфекція власними силами та заключна силами санепідслужби або лікувальним закладом, камерна обробка речей та предметів користування хворого.

Основними профілактичними заходами, які спрямовані на запобігання поширення захворювання вірусним гепатитом А, є покращення комунального благоустрою міст та сіл, забезпечення населення доброякісною питною водою, дотримання правил особистої гігієни при приготуванні страв, якісне миття фруктів та овочів.



                                                                                                                                   
Comments