Глікемічний індекс

                                                                                                        


Доктор Елізабет Нордстром 



ГЛІКЕМІЧНИЙ ІНДЕКС: ШЛЯХ ДО ЗДОРОВ’Я

ЩО ТАКЕ ГЛІКЕМІЧНИЙ ІНДЕКС?

GI, або глікемічний індекс, — це показник впливу спожитих продуктів харчування на рівень цукру в крові.
Індекс варіюється в межах від нуля до ста одиниць. Продукти з високим індексом (вище 70) швидко засвоюються організмом і призводять до різкого підвищення рівня цукру. Продукти з низьким рівнем (нижче 55) засвоюються довше, в результаті рівень цукру підніметься не так високо, енергія вивільнюється протягом більш тривалого часу, а у кров надходить менше інсуліну.

ЧОМУ ПРОДУКТИ З ВИСОКИМ ГЛІКЕМІЧНИМ ІНДЕКСОМ Є ШКІДЛИВИМИ?

Спочатку 
глікемічний індекс був розроблений для спостереження за хворими діабетом. Його призначення – допомагати людям на суворій дієті слідкувати за рівнем цукру в крові, обмежуючи себе в споживанні певних продуктів. Продукти з високим глікемічним індексом призводять до різкого стрибка цукру в крові, що веде до вироблення підшлунковою залозою великих кількостей інсуліну, призначення якого прибрати цукор із крові і повернути його в клітини, щоб використовувати в якості джерела енергії. Якщо цю енергію не витрачати, вона відкладається «про запас» у вигляді жиру.

Крім того, різкі стрибки цукру ведуть до таких самих різких падінь рівня цукру, що обумовлює напади голоду і сприяє нераціональному харчуванню (шкідливим «перекусам», надлишку солодкого).

ЩО Ж МОЖНА ЇСТИ?

Продукти з низьким глікемічним індексом включають в себе боби та овочі, наприклад, сочевицю, більшість фруктів, овочі з низьким вмістом крохмалю, горіхи та кисломолочні продукти.

Продукти з середнім глікемічнийщ індексом - це цільнозерновий хлеб, хліб з з ячменя або жита, темний рис, стиглі банани та деякі тропічні фрукти.

Продукти з високим глікемічним індексом включають в себе білий хліб, білий рис, варену картоплю, основну масу сумішей для сніданку, диню.

ВСЕ ТАК ПРОСТО?

Дієта, заснована на низькому глікемічному індексі – не найбільш очевидна річ. Безліч продуктів, до складу яких входить цукор або жир, мають низький глікемічний індекс, але не стають від цього менш шкідливими, наприклад, до числа таких продуктівтакож раціонально ставитися до розміру порцій. 


На Глікемічний індекс також впливає і те, як оброблені і приготовані продукти. Наприклад, стиглі фрукти мають вищий ГІ, ніж зелені, переварена паста є вищою за ГІ, ніж паста, приготовлена аль денте тощо.

Поєднання продуктів також відграє роль, і якщо ти їстимеш їжу,, багату протеїном, і разом із нею – багату вуглеводами, то протеїни уповільнять розщеплення вуглеводів.

Ну і, певна річ, неможна забувати про вправи. Жодна дієта не замінить необхідних трьох-чотирьох тренувань на тиждень.


                                                                                                        
Comments