Обережно: цукор

                                                                                                                                     


Цукор: 

10 факторів 

негативного впливу


1. Цукор викликає різкі перепади вмісту глюкози в крові.

Нестабільний вміст цукру у крові  призводить до частих змін настрою, швидкої стомлюваності, регулярних головних болів і викликає постійну потребу в солодкої їжі. Поступово формується своєрідна залежність, коли кожна нова порція цукру викликає тимчасове полегшення, проте через декілька годин потреба в цукрі і почуття голоду зростають ще сильніше. З іншого боку, люди, зовсім виключити цукор з раціону, не відчувають тяги до солодкого і відчувають емоційний комфорт і постійний приплив енергії.

2. Цукор збільшує ризик ожиріння, діабету і серцевих захворювань.

Всебічні масштабні дослідження показали, що чим більше глікемічних продуктів (тобто продуктів, які швидко впливають на вміст цукру в крові, в тому числі цукор)ви споживаєте, тим вище ризик ожиріння або захворювання на діабет. Такі продукти також значно збільшують вірогідність серцевих захворювань. Останні дослідження також вказують на можливий зв'язок між глікемічної дієтою і різними формами раку.

3. Цукор викликає порушення роботи імунної системи.

Результати досліджень на людях нечисленні, проте результати досліджень на тваринах свідчать про те, що цукор пригнічує імунні реакції. Для розуміння точного механізму цієї взаємодії потрібні подальші дослідження, однак відомо, що для зростання бактерій і дріжджів необхідний цукор. При порушенні балансу цих речовин в організмі зростає ймовірність ослаблення імунітету, що закономірно веде до частих захворювань.

4. Багатий цукром раціон харчування часто призводить до дефіциту хрому в організмі.

Якщо ви споживаєте багато цукру та інших очищених вуглеводів, то недоотримуєте хром, одна з основних функцій якого полягає в регулюванні рівня цукру в крові. Хром зустрічається в багатьох продуктах тваринного і рослинного походження, а також у морепродуктах. Очищений крохмаль та інші вуглеводи позбавляють ці продукти хрому.

5. Цукор прискорює процеси старіння.

Споживання цукру негативно впливає на шкіру . Певна частина молекул цукру після надходження в потік крові з'єднується з протеїнами. Нові молекулярні структури сприяють ослабленню пружності тканин - від шкірних покривів до тканин органів і артерій. Чим більше вміст цукру в крові, тим швидше відбувається старіння.

6. Цукор викликає карієс.

 Цукор осідає на зубах і збільшує ризик карієсу набагато більше, ніж будь-який інший продукт. 

7. Цукор викликає хвороби ясен, що може призвести до серцевих недуг.

 Хронічні інфекції, в т.ч. періодонтальні, впливають на розвиток захворювання коронарної артерії. Найпоширеніша теорія пояснює зв'язок між хворобою ясен і серцевими захворюваннями різнобічними наслідками імунної реакції організму на інфекцію.

8. Цукор впливає на поведінку і сприйняття у дітей.

Вплив цукру на поведінку дитини можуть підтвердити мільйони батьків, проте, незважаючи на це, більшість учених так і не змогли отримати переконливих доказів негативного впливу цукру на нестійку психіку дитини. Можливо, проблема багатьох досліджень полягає в тому, що в них порівнюється вплив підсолоджених напоїв та напоїв, що містять цукрозамінники. Не виключено, що дитячий організм реагує як на справжній цукор, так і на його замінники, тому різниця в поведінці практично непомітна.

Трохи про вплив цукру на пізнавальні здібності дитини: у 1979 - 1983 рр.. у школах Нью-Йорка був проведений цікавий науковий експеримент. З щоденного раціону харчування школярів (сніданків і ланчів) виключили всі продукти зі штучними барвниками, ароматизаторами і консервантами, а також істотно зменшили споживання сахарози (столового цукру). Результати такої політики харчування перевершили всі очікування: успішність у цих школах у національному масштабі покращилася на 15,7%, у той час як раніше успішність максимально збільшувалася лише на 1,7%.

9. Цукор посилює стрес.

У стресових ситуаціях в організмі зростає рівень вмісту гормонів стресу; ці хімічні речовини - своєрідна група швидкого реагування організму, завдання якої - підготувати його до атаки або втечі. Ці хімічні речовини також вступають в дію при пониженні рівня цукру в крові. Наприклад, різке збільшення вмісту цукру в крові (після того, як ви з задоволенням поласували іменинним тортом) змінюється таким же різким падінням рівня цукру, що викликає активізацію гормонів стресу - адреналіну, адреналіну та кортизолу. Ці гормони негайно піднімають рівень вмісту цукру в крові, що викликає швидкий приплив енергії. Проблема в тому, що ці корисні гормони можуть також викликати відчуття тривожності, дратівливість і швидку зміну настроїв.

10. Цукор замінює важливі поживні речовини.

За даними Міністерства сільського господарства США (USDA), у раціоні харчування людей, які споживають багато цукру, практично відсутні найважливіші живильні речовини - особливо вітамін A, вітамін C, фолієва кислота, вітамін B-12, кальцій, фосфор, магній і залізо. Іронія в тому, що до цієї категорії відносяться діти та підлітки, тобто саме ті, хто відчуває найбільшу потребу в цих поживних речовинах.

Отже, варто ставитися до свого харчування з великою увагою і обережністю. Перш за все, вам потрібно дізнатися, в яких продуктах «ховається» цукор. Їжа, яка в надлишку містить цукор, не обов'язково може бути солодкою на смак. При покупці напівфабрикатів і консервованих продуктів уважно читайте етикетки, оскільки навіть продукт з низьким вмістом вуглеводів або дієтична їжа може містити багато цукру.

(за матеріалами ЗМІ)

                                                                                                                                      
Comments