Здоровий сніданок - Ваш гарний ранок!

                                                                                                                                     

«Здоровий спосіб життя та діабет» - 
тема кампанії Всесвітнього дня діабету на 2014-2016 рр.

Здоровий сніданок - Ваш гарний ранок!


Правильне харчування рекомендоване при багатьох захворюваннях, так само, як і без них. Однак при цукровому діабеті правильне харчування є самостійним методом лікування і відіграє не меншу роль, ніж цукрознижувальні препарати чи інсулін.

Розуміння та ефективне використання знань про баланс між прийомом їжі, фізичною активності, застосуванням інсуліну - ключ до контролю цукрового діабету, запобігання його прогресуванню та ускладненням.

Усвідомлений  щоденний здоровий вибір їжі має як моментальний, так і відстрочений ефект. Якщо докласти певних зусиль та навчитись обирати необхідну та здорову їжу, то абсолютно реальним буде й отримання задоволення від улюблених продуктів та страв. Особливу увагу кампанії буде приділено важливості почати день із здорового сніданку.
ЧОМУ ЗДОРОВИЙ СНІДАНОК 
ТАКИЙ ВАЖЛИВИЙ?

1. Здоровий сніданок допомагає контролювати апетит та рівень глюкози крові як дітям, так і дорослим.

2. Пропуск сніданку призводить до переїдання під час обіду та вечері, що може викликати формування у людини надмірної ваги.

3. Здоровий сніданок допомагає знизити ризик розвитку цукрового діабету 2 типу

Споживання населенням здорового сніданку здатно знизити важкі наслідки цукрового діабету та зберегти мільйонні витрати системи охорони здоров’я

 Більшість коштів, які виділяються на підтримку людей з цукровим діабетом сфокусовані на лікуванні ускладнень, які впливають на серце, очі, нирки та кінцівки. Цих ускладнень можна уникнути завдяки ранній діагностиці та ефективному контролю захворювання.

 Затримка з діагностуванням призводить до того, що багато людей мають вже принаймні одне ускладнення цукрового діабету.

 Більше 70% випадків діабету 2 типу можна запобігти або відстрочити шляхом прийняття здорового способу життя, що еквівалентно 150 млн випадків до 2035 року.

 Споживання здорової іжі на сніданок знижує ризик розвитку цукрового діабету 2 типу 1 .

 Здорова дієта, що містить листові овочі, свіжі фрукти, цільні злаки, нежирне м'ясо, рибу і горіхи може допомогти зменшити ризик розвитку у людини діабету 2 типу і уникнути ускладнень у людей з діабетом.

 Пропуск сніданку часто призводить до переїдання протягом дня, що може викликати надмірну вагу та ожиріння. Як відомо, надмірна вага та ожиріння є основними факторами ризику розвиту діабету 2 типу.

 Зниження поширеності цукрового діабету 2 типу призведе до збільшення продуктивності працездатного населення, враховуючи, що найбільше число людей з діабетом припадає на вік від 40 до 59 років.

 На цукровий діабет припадає 10-15% від загального обсягу бюджетів охорони здоров'я в країнах з високим рівнем доходів.

 До 11% від загального обсягу видатків на охорону здоров'я в кожній країні по всьому світу можна було б врятувати шляхом усунення факторів ризику розвитку цукрового діабету 2 типу.
Споживання дешевої висококалорійної їжі з низьким рівнем поживних речовин сприяє поширенню глобальної епідемії цукрового діабету 2 типу.

• Продукти, які знижують ризик розвитку діабету 2 типу - овочі, свіжі фрукти, цільні злаки і ненасичені жири.

• Здорове харчування, що містить листові овочі, свіжі фрукти, цільні злаки, нежирне м'ясо, рибу і горіхи може допомогти зменшити ризик розвитку у людини діабету 2 типу і уникнути ускладнень у людей з діабетом.

Фактори, які здатні знизити ризик розвитку діабету 2 типу:

- Споживання води, несолодкої кави або чаю замість фруктового соку, содової та інших підсолоджених напоїв.

- Споживання принаймні трьох порцій овочів щодня, в тому числі зелених листових овочів, таких як шпинат, салат або капуста.

Споживання до трьох порцій свіжих фруктів щодня.

- Споживання горіхів, свіжих фруктів або йогурту без цукру для перекусу.

- Обмеження споживання алкоголю. 

- Вибір пісного білого м'яса, птиці та морепродуктів замість обробленого м'яса або червоного м'яса.

- Вибір хлібу з цільного зерна замість білого хліба, коричневого рису - замість білого рису, зернових макаронів замість оброблених.

- Споживання ненасичених жирів, які містяться в оливковій олії, рапсовій олії, кукурудзяній олії, або соняшниковій олії, замість насичених жирів (вершкове масло, топлене масло, тваринний жир, кокосове масло або пальмова олія). Ці рекомендації будуть також допомагати людям з діабетом для досягнення стабільного контролю захворювання.
www.diabetes.in.ua

                                                                                                                                     
Comments