- Який у вас імунітет?

                                                                                                                                              

Завдяки міцному імунітету організм може протистояти вірусам та інфекціям. Діяльність імунної системи может ослабнути через неправильне харчування, стреси, нестачі вітамінів чи поганій екології. 

Який у вас імунітет?

Пропонований простий тест допоможе з'ясувати, чи все гаразд із захисними силами вашого організму.

За кожну позитивну відповідь – 1 бал.

1. Хворієте ОРВІ частіше 3 - 4 раз на рік, почасти без високої температури?

2. Після будь-якої хвороби ви відновлюєтеся довго і важко?

3. У вас є проблеми з вагою (надто маленька чи надмірна)?

4. Ви алергік?

5. У вас бувають герпес, грибкові інфекції?

6. Маєте шкідливі звички (паління, зловживання спиртним )?

7. Щодня вживаєте солодощі, каву, полюбляєте газовані напої?

8. Фрукти і овочі вживаєте від випадку до випадку? 

9. Ви легко втрачаєте витримку, більше години потребуєте, щоб заспокоїтися?

10. Ви постійно відчуваєте втому, апатію, роздратування?

11. Ви не любитель займатися спортом?

12. Ви ведете малорухливий спосіб життя? 

13. Чи часто  близькі зауважують, що чують вночі ваш храп?

14. У вас були розлади сну, неприємні сновидіння?

15. Чи маєте хронічні захворювання?

 

РЕЗУЛЬТАТИ

 

0 - 1:

З вашим імунітетом все гаразд! Ви бережете себе, стежите за своїм здоров'ям і правильно робите. Продовжуйте в тому ж дусі. Але не забувайте підтримувати свій імунітет, особливо в міжсезонні.



2 - 5:

Якщо навіть зараз ви не відчуваєте, що у вас ослаблений імунітет, все йде до цього. Спробуйте змінити свій спосіб життя, живлення, все-таки хворобу легко попередити, ніж лікувати.

Більше 5:

Є привід серйозно зайнятися зміцненням імунітету. Раціональне, здоровий спосіб життя та консультація лікаря – ось ваша програма-мінімум на найближчий час, щоб запобігти проблемам із самопочуттям.


Див також Всесвітній день імунітету



Для підтримки імунітету необхідно дотримуватися простих правил:

- частіше бувати на свіжому повітрі, здійснювати прогулянки в лісі або в парку;

- стежити за своїм раціоном — свіжі фрукти та овочі, а також каші повинні постійно бути присутніми в меню.

- також важливо не переїдати, зменшити кількість жирної, борошняної і смаженої їжі. Приймати їжу слід 3–5 разів на день невеликими порціями, обов’язково снідаючи;

- займатися фізичними навантаженнями. Почати можна з легкої ранкової гімнастики, поступово переходячи до інтенсивніших навантажень. Чудово було б привчити себе до ранкових пробіжок на свіжому повітрі;

- ворог нашого організму — це стрес. Тому необхідно намагатися зберігати максимально позитивний настрій, частіше посміхатися, уникати депресії.

- психологи впевнені, що оптимізм — найкраща профілактика будь-якого
захворювання.

- хороший сон. Постійне недосипання призводить до збою роботи організму в цілому. Здоровий сон — запорука не лише гарного самопочуття, але і гарного настрою, продуктивної роботи і більш цікавого, різноманітного відпочинку;

-  не займайтеся самолікуванням і своєчасно зветайтеся до лікаря

- розумно підходьте до загартовування,  будьте помірковані, бо холод — це потужний стремовий чинник, він може виклткати й запальні процеси. 

- практикуйте контрастний душ - він зміцнює не тільки імунну систему, але і стінки судин, а також привчає нас як до низької температури, так і до її перепадів, що надзвичайно важливо в холодну пору року.


Продукти харчування для покращення імунітету

1. Харчуванн має бути повноцінним, збалансованим, раціональним - це потрібно для нормальної роботи організму, для прискорення одужання, підвищення ефективності лікування, зниження ризиків ускладнень.

2. Вживайте їжу, багату протеїном, бажано рослинним.

Протеїн - будівельний матеріал для імунних клітин, які будуть боротися з інфекціями.

3. Включіть в раціон продукти, корисні для печінки: куркуму, корінь кульбаби, цитрусові.

Печінка синтезує імунні клітини, знешкоджує токсини, виробляє антиоксиданти.

4. Їжте продукти, багаті вітаміном С.

Мандарини, лимони, чай з малиною, калиною, лимоном. Вітамін С сприяє детоксикації організму, має протизапальні властивості, стимулює імунітет, прискорює одужання, покращує настрій і сон.

5. Вживайте в їжу часник - природний антибіотик.


Він знищує віруси і бактерії, блокує токсини. 

6. Допоможуть продукти, багаті цинком.

Це м'ясо, птиця і морепродукти: креветки, ламінарія, сири, соя. З овочів - це буряк, помідори, часник, імбир, гарбузове насіння. Фрукти і ягоди - це малина, чорниця, апельсини.

7. Вживайте продукти, багаті клітковиною.

Клітковина необхідна для підтримки здорової мікрофлори кишечника, зменшує токсичне навантаження на печінку. Добова норма становить близько 25-30 м

8. Продукти, що містять поліненасичені жирні кислоти Омега-3.

Це жирна риба, насіння льону, кунжутне масло. Омега-3 роблять клітини стійкими до потрапляння вірусів і токсинів, мають чудовий протизапальний ефект, покращують стан слизових і дихальних шляхів.

9. Вживайте антиоксиданти.

Наприклад, зелений чай. Він посилює опірність організму до інфекцій.

10. Дієтологи рекомендують щодня з'їдати по 5-7 порцій овочів і фруктів різних кольорів.

Вони містять різні речовини з антимікробними, протизапальними і противірусними властивостями.

                                                                                                                                              

Comments